Cora garandeert de voedselveiligheid van onze producten van bij het binnenkomen tot het verlaten van de winkel, volgens een systeem van zelfcontrole.
Ontvangst
Toevoegen aan de voorraad
Productie
Verpakking
Plaatsing in de rekken
We respecteren de goede praktijken inzake hygiëne en productie en volgen de HACCP-normen.
Goede praktijken inzake hygiëne
Deze gelden voor al het winkelpersoneel dat voedingsmiddelen manipuleert of verpakt.
Het naleven van de goede praktijken inzake hygiëne gebeurt in de volledige voedselketen en in het bijzonder:
- bij het ontwikkelen en het op elkaar afstemmen van de infrastructuren
- tijdens het onderhoud
- bij het schoonmaken en desinfecteren
- bij de bestrijding van ongedierte
Ze gelden voor al het personeel van cora dat een opleiding kreeg in verband met de te volgen procedures:
- het naleven van de regels voor persoonlijke hygiëne en ziekten
- het wassen van de handen en het dragen van handschoenen indien nodig
- het dragen van beschermende kledij (schoenen, schort, kapje of muts)
De goede praktijken inzake hygiëne zijn van toepassing op elke manipulatie van de goederen:
- voorraadbeheer, opslag, omloop en plaatsing in de rekken
- toepassen van productieprocedures
- preventie van kruisbesmetting
- etikettering, traceerbaarheid, allergenen,...
Etikettering
De exacte samenstelling van onze producten en de lijst van de voornaamste allergenen worden verplicht vermeld op al onze etiketten.
Zie allergenenlijst.
[+]- graanproducten die gluten bevatten
- schaaldieren en producten met schaaldieren
- eieren en producten met eieren
- vis en producten met vis
- pindanoten en producten met pindanoten
- soja en producten met soja
- melk en producten met melk
- schaalvruchten (amandelen, hazelnoten, noten, cashewnoten, pecannoten, Braziliaanse macadamianoten, macadamianoten uit Queensland, pistaches)
- selderij en producten met selderij
- mosterd en producten met mosterd
- sesamzaden en producten met sesamzaden
- zwaveldioxide of sulfiet > 10 mg/l of 10 mg/kg
- lupine en producten met lupine
- weekdieren en producten met weekdieren
Goede praktijken inzake productie
Slagerij
Bij cora is de traceerbaarheid van de producten die u koopt, gegarandeerd van de boerderij tot onze slagerijafdeling.
- Voor elk soort vlees passen we een traceerbaarheidsysteem toe. Het paspoort blijft in alle fasen bij het dier.
- Voor ons Selection Premium-label komt het rund-, varkens- en kalfsvlees gegarandeerd uit België.
- Ons gehakt en onze worsten worden dagelijks met vers vlees bereid in de ateliers van onze winkels. De partijen vlees zijn allemaal identificeerbaar en zijn gemakkelijk op te sporen.
Herkomst van het vlees bij cora |
|
RUNDVLEES |
België |
KALFSVLEES |
België |
VAKENSVLEES |
België |
PAARDENVLEES |
België / Roemenië |
LAMSVLEES |
Groot-Brittannië / Nieuw-Zeeland / Australië |
WILD |
Tijdens het jachtseizoen: Belgische Ardennen |
Rundvlees met specifieke herkomst |
|
VLEES VAN CHAROLAIS-RUNDEREN |
Jonge Franse runderen |
IERS RUNDVLEES |
Ierland |
Koudeketen
Uw gezondheid is onze prioriteit. De temperatuurcontrole verloopt als volgt:
- bij aankomst op ons platform
- bij het uitladen uit de vrachtwagen die van ons gecertificeerde platform komt
- bij aankomst in de slagerij
- in de gekoelde opslagruimtes
- in de productiewerkplaats (gekoelde werkplaats)
- als de bereidingen uit de vleesmolen komen
- in de toonbanken in de verkoopruimtes
Receptenboek voor de bereidingen
Elke bereiding in onze werkplaatsen gebeurt volgens een welbepaald recept. Zo geniet u gegarandeerd van een authentieke smaak en een constante kwaliteit.
We selecteren al onze leveranciers volgens een strikt bestek dat drie onderdelen bevat: selectie, kwalificering en evaluatie van de leveranciers.
Viswinkel
Voor onze visserijproducten - vis, schaaldieren, schelpdieren - garanderen we u een dagelijkse aanvoer van de producten, rechtstreeks uit de verschillende havens en visserijzones wereldwijd.
Om u nog lang te laten genieten van visserijproducten verbindt uw CORA-visboer zich ertoe om:
- u een uitgebreide keuze aan hele vis uit de duurzame visvangst aan te bieden;
- de minimale reglementaire grootte van de vis te respecteren om het visbestand op peil te houden;
- de voorkeur te geven aan soorten afkomstig uit kwekerijen die de strenge kwaliteits- en voedingsnormen naleven;
- u producten uit de biologische visteelt (garnaal, zalm, zeebaars, goudbrasem) aan te bieden;
- geen bedreigde soorten te verkopen (bv. rode tonijn, keizerbaars en witte heilbot enz.).
Om de kwaliteit van de producten in de winkel te bewaren:
- worden onze producten meteen uitgestald in een daartoe geschikte toonbank, op ijs dat elke dag wordt ververst;
- voeren we regelmatig temperatuurcontroles uit; voegen we indien nodig ijs toe in de loop van de dag;
- om besmetting te vermijden, zijn onze toonbanken afgeschermd en ligt de hele vis apart van de filets en de weekdieren.
Bakkerij
- Al onze broden worden ter plekke gekneed, in vorm gebracht en gebakken door gekwalificeerde bakkers.
- Elke dag worden uw desserts en gebakjes in onze gekoelde werkplaatsen vervaardigd door gekwalificeerde patissiers.
- Onze traditionele recepten verzekeren u van een langdurige natuurlijke smaak en bewaring van de producten.
- Elke bereiding die wordt uitgevoerd in onze werkplaatsen, is gebaseerd op een welomschreven recept: zo bent u zeker van een authentieke smaak en een constante kwaliteit.
- Dankzij de nauwkeurige etikettering van ons brood en gebak kunt u alle ingrediënten en allergenen raadplegen.
Kaas / vleeswaren / traiteur
Om kruisbesmetting in onze stands te vermijden, worden de traditionele producten verdeeld in verschillende categorieën:
- Kazen met rauwe melk, witte schimmelkazen, harde kazen, blauwe schimmelkazen enz.
- Vleeswaren
- Traiteur
- Grill: om de warmteketen niet te verbreken, wordt de temperatuur gecontroleerd tijdens het bakken en in het rek
Voor deze verschillende categorieën gebruiken onze werknemers specifiek materiaal voor elk type product dat we verpakken.
Alle voorverpakte producten zijn voorzien van een etiket met de wettelijk verplichte vermeldingen.
Onze eieren
Wij verkopen enkel scharreleieren.
HACCP-procedure (Hazard Analysis and Critical Control Point)
Dit betreft de gevarenanalyse en het bepalen van de kritieke controlepunten in de koudeketen, de warmteketen, de grondstoffen en de verpakkingen. Het HACCP-systeem is een hulpmiddel om gevaren te evalueren en beheersystemen in te voeren die meer gericht zijn op preventie dan op analyse van de afgewerkte producten.
Het omvat in het bijzonder:
- Een informaticasysteem voor doorlopende temperatuurcontrole in de verschillende koelruimtes, werkplaatsen en toonbanken.
- Dagelijkse temperatuurmeting door onze teams in de opslagruimte, de werkplaatsen en de toonbanken van alle sectoren.
- Om de koudeketen niet te verbreken, zorgen we ervoor dat de producten tijdens het in de rekken plaatsen zo kort mogelijk niet gekoeld zijn. Waarom?
- Warmte heeft een bactericide werking: ze doodt bacteriën.
- Van 20 tot 55°C: ideale temperatuur voor de groei van mesofiele bacteriën, in het algemeen de groep van de pathogenen.
- Koude heeft een bacteriostatische werking: ze vertraagt de ontwikkeling van bacteriën.
-
Om de warmteketen niet te verbreken, gebeurt er een uiterst zorgvuldige temperatuurcontrole tijdens het bakken en het warm houden in de grill.
Het naleven van de houdbaarheid van de producten kan worden gecontroleerd via onze etikettering, die de verpakkingsdatum en de uiterste verbruiksdatum (TGT) of de datum van minimale houdbaarheid (THT) vermeldt.